Restauracja Bazar 1838
Bazar
Restauracja Bazar 1838 znajduje się w samym centrum Poznania, przy ulicy Paderewskiego 8, która prowadzi bezpośrednio do Starego Rynku.
W naszej karcie znajdziesz dania opierające się na tradycyjnej kuchni polskiej, w nowoczesnej i eleganckiej formie. To historyczne miejsce skupia dziś ludzi w celach towarzyskich oraz biznesowych. Restauracja Bazar 1838 to wspaniała wizytówka Poznania. Stworzyliśmy urokliwe miejsce z pyszną kuchnią i swobodną atmosferą.
Goście cenią sobie również wyjątkowe wnętrza restauracji nawiązujące do stylu klasycznego bistro. Na wyróżnienie zasługuje całoroczne, przeszklone patio wypełnione egzotycznymi roślinami. Jest to zielona oaza w centrum miasta, gdzie możesz odpocząć od miejskiego zgiełku.
Zapraszamy do odwiedzania restauracji na lunch, romantyczną kolację czy uroczysty obiad. Kierując się naszym motto: “Tradycja spełniania życzeń”, dołożymy wszelkich starań, żeby wizyta w restauracji zapewniła niezapomniane wrażenia.
- Swobodna atmosfera
- Smaczna kuchnia
- Stylowe wnętrza
- Osobna sala biznesowa
- Przyjazna obsługa
- Patio
Menu
Przystawki zimne
- Bałtyckie śledzie marynowane w białym winie, pourée z pieczonej papryki, salsa z natki pietruszki, majonez anchois, czosnek gotowany w oliwie rozmarynowej
- Carpaccio z polędwicy wołowej, parmezan, suszone pomidory, kapary, rukola, świeżo mielony pieprz
- Tatar z polędwicy wołowej, żel z żółtka, domowe marynaty, cebula czerwona, lubczyk
- Plastry tuńczyka marynowane w sosie ostrygowym, vinaigrette miso z kolendrą, piklowany soliród, sałatka z glonów wakame i japońskiej sałaty mizuna, sezam
Przystawki ciepłe
- Wędzone jajko, potrawka z boczniaków i wędzonej słoniny, płatki wędzonego łososia, chrupiący szpik panierowany w panko z czarnuszką, rakowy sos beurre blanc
- Pierogi z dziczyzną, popcorn z kaszy gryczanej, purée z pieczonej cebuli, borowiki smażone z szalotką i czosnkiem, choucroute z piklowanego selera marynowanego w occie winnym i jałowcu
- Małże duszone w białym winie z szalotkami, marchewką, porem oraz kremówką, włoskie paluszki grissini o smaku parmezanu
Dania dla dzieci
- Makaron z sosem pomidorowym, parmezan
- Fileciki z kurczaka, frytki, warzywa gotowane
- Gotowane pulpeciki z dorsza w sosie koperkowym, kopytka, warzywa gotowane
Zupy
- Wegańskie flaczki z boczniaków
- Francuska zupa cebulowa z żółtkiem jaja kurzego, zapiekana z grzanką i serem gruyére
- Krem z pieczonych kasztanów, aromatyzowany wanilią, grillowana foie gras
Sałatki
- Kruche sałaty z marynowanym tofu, pomarańczą, grillowaną cukinią i awokado, klasyczny vinaigrette z musztardy francuskiej
-
Sałatka cesarska z bekonem, grzankami i parmezanem, serwowana z:
– grillowanym kurczakiem
– grillowanymi krewetkami Black Tiger
Dania główne
- Burger z pszenicy w bułce razowej, sałatka z porów, frytki z batatów
- Burak zapiekany z serem feta, piklowany seler, karmelizowana gruszka, orzechy włoskie
- Filet z troci podany z potrawką z raków, młodych warzyw, groszku cukrowego i szpinaku, w sosie maślanym doprawianym słodkim białym winem
- Dorsz Skrei, czarna soczewica, omułki, pak choi, batonnets z marchwi, ratatouille, sos cytrynowy
- Zraz wołowy, szagówki, buraczki, chrzan, sos zrazowy
- Pieczone pół kaczki, kapusta modra, pyzy, jabłko Granny Smith, sos maderowy
- Stek z pieczonego udźca jagnięcego, puree ziemniaczane, sos karmelowo-tymiankowy, piklowane buraki, kawior z bakłażana
- Schab cielęcy, skorzonera karmelizowana w brązowym cukrze, grasica cielęca, smażone ziemniaki, sos koniakowy z crème fraiche
- Stek z polędwicy wołowej, warzywa sezonowe, grzyby sezonowe, krokiety ziemniaczane, sos bearnaise
Desery
- Biszkopt pomarańczowy na greckiej oliwie z oliwek, fileciki z grejpfruta i fig, piana z kwaśnej śmietany, compote z kalamondyny i marakui
- Sernik brûlée z pistacjami, gruszka z yuzu, kamienie pistacjowe, wanilia, cygaretka na czarnym kakao
- Fondant czekoladowy, lody waniliowe, sos angielski, crunch migdałowy
Napoje
-
Kinga Pienińska 0,33 l
gazowana/niegazowana -
Kinga Pienińska 0,7 l
gazowana/niegazowana - Acqua Panna/S. Pellegrino 0,7 l
- Coca-Cola, Cola Zero, Sprite, Tonic 0,25 l
- Soki tłoczone z domu Rembowskich 0,25 l
- Red Bull 0,25 l
Soki świeżo wyciskane
- pomarańczowy, grejpfrutowy, mieszany - 0,25 l
Kawy
- Espresso/Doppio
- Kawa czarna/Kawa z mlekiem
- Cappuccino
- Caffe latte
Herbaty Althaus
- Assam Malty Cup – czarna, indyjska herbata o klasycznym smaku
- English Breakfast St. Andrews – czarna herbata, z Cejlonu o złotym kolorze
- Royal Earl Grey – czarna herbata z Indii, Chin i Sri Lanki o bogatym, cytrusowym smaku z nutą bergamotki
- Sencha Senpai – zielona, japońska herbata o lekko zielonym zabarwieniu i delikatnym aromacie
- Jasmine Ting Yuan – zielona herbata z płatkami jaśminu pochodzącego wyłącznie z regionu Jingxi
- Lemon mint – miętowa herbata z trawą cytrusową
- Rooibos Vanilla Toffee – mieszanka słodkiego krzewu Rooibos połączona z aksamitnym smakiem słodkiego toffi i naturalnej wanilii
- Red Fruit Flash – mieszanka owoców jagody leśnej, czarnej porzeczki i dojrzałego czarnego bzu o delikatnym aksamitnym smaku suszonych owoców
- Perisischer Apfel – mieszanka jabłka, cytryny, pomarańczy oraz skórki cytrynowej o łagodnym smaku i lekko żółtym kolorze
Lunch dnia serwujemy od wtorku do piątku w godzinach 12:00 – 16:00.
Zestaw składa się z dwóch dań, które możesz kupić za 48 zł.
Sprawdź aktualną ofertę lunchową.